Van dezelfde familie als: Reaal

W.A. autoverzekering

Alles over schade en schade melden

 
Hoe voorzichtig je ook rijdt, schade aan je auto kun niet altijd voorkomen. Wel wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar hoe doe je dat en wat is verzekerd met je W.A. autoverzekering? We leggen het je graag uit.


Bij een aanrijding met andere automobilist

 
Als jij schade bij een ander veroorzaakt

Wanneer jij verantwoordelijk bent voor schade aan de auto van een ander, is dit verzekerd via je W.A. autoverzekering. Dit heeft invloed op je schadevrije jaren en daarmee ook de hoogte van je verzekeringspremie. Meer informatie over schadevrije jaren en je no-claim korting lees je in ons blogartikel 'Schadevrije jaren en no-claim korting. Zo werkt het.'

Als een ander schade aan jouw auto veroorzaakt

Als de andere partij aansprakelijk is voor jouw schade, dan kun je contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
Is het niet duidelijk wie aansprakelijk is voor de schade? Dan proberen de verzekeraars onderling uit te zoeken bij wie de aansprakelijkheid ligt.

Vul in beide gevallen altijd een Europees Schadeformulier in. 


Bij een eenzijdige schade (schade aan je eigen auto)

 
Een paaltje over het hoofd gezien, een iets minder fraaie inparkeeractie; soms kan het voorkomen dat je zelf schade aan je eigen auto veroorzaakt.

Heb je een W.A. autoverzekering, dan betaal je in dit soort situaties zelf de reparatiekosten. Je kunt dit dan laten doen door een schadeherstelbedrijf van jouw keuze. Er zijn dus ook geen gevolgen voor je schadevrije jaren en no-claim korting.

Schade 'zonder dader'

Of beter gezegd: schade waarbij de dader onbekend is. Je ziet bijvoorbeeld na het boodschappen doen dat er iemand tegen je bumper aan is gereden. Deze schade wordt niet vergoed via je verzekering. Wel kun je soms nog aanspraak maken op het Waarborgfonds Motorverkeer. Meer informatie hierover vind je op schadezonderdader.nl


Bij ruitschade

Als je een sterretje, kras of andere ruitschade hebt, wordt dit niet vergoed wanneer je een W.A. autoverzekering hebt. Je kunt dit dan laten doen door een ruitschadeherstelbedrijf van jouw keuze.


Bij een aanrijding met een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer

Fietsers en voetgangers worden gezien als 'zwakkere verkeersdeelnemers' omdat ze meer kans hebben op zwaar letsel bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. Daarom ben jij als automobilist in principe aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Ook als het niet jouw schuld is. Er wordt dan gekeken welk deel van de schade jij moet betalen. Je bent niet aansprakelijk als er sprake is van overmacht. Of dat zo is, bepaalt de rechter en is vaak lastig aan te tonen.

Als het slachtoffer jonger is dan 14 jaar, ben je als automobilist altijd aansprakelijk. Ook als er sprake is van overmacht. Enige uitzondering daarop is wanneer je kunt aantonen dat het kind het ongeluk opzettelijk heeft veroorzaakt. Maar dat is in de praktijk erg lastig.

Als je zelf (ook) schade hebt door een ongeval met een fietser of voetganger, kun je de voetganger of fietser hiervoor aansprakelijk stellen. Ook als deze geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Meld dus altijd je schade bij nowGo.