NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Het Europees schadeformulier

Wanneer je schade hebt aan je auto, vul je altijd een Europees schadeformulier in. We vertellen je hier meer over het hoe en waarom van dit formulier. 

Wat is het Europees schadeformulier?

Wanneer je betrokken bent bij een aanrijding, vul je altijd het Europees schadeformulier in. Op dit formulier omschrijf je hoe het gebeurd is, wie erbij betrokken zijn en welke schade is ontstaan aan de auto('s).

Het formulier is bedoeld om het voor verzekeraars makkelijker te maken om de schade af te handelen. Vul daarom ook het Europees schadeformulier in als het om een eenzijdige autoschade gaat en je beperkt casco of allrisk verzekerd bent. 

Waar vind ik het Europees schadeformulier?

Meestal krijg je het Europees schadeformulier van je verzekeraar wanneer je een autoverzekering aanvraagt. Bij nowGo kun je deze vinden en downloaden in Mijn nowGo.
 
 

europees schadeformulierZo gebruik je het schadeformulier

Op de voorkant van het formulier beschrijf je hoe het ongeval is gebeurd, wie er bij betrokken zijn en welke schade is ontstaan. Je kunt hier een kleine situatietekening maken. Ook vul je hier jouw gegevens en verzekeringsgegevens in.

Ook de eventuele andere partij vult gegevens aan zijn/haar kant van het formulier in. Alle informatie die je invult, drukt automatisch door op het schadeformulier wat erachter zit. Zo heb je alletwee een ingevuld exemplaar van het schadeformulier.

De achterkant van het schadeformulier kun je thuis invullen. Dit zijn gegevens die nodig zijn voor de afhandeling van de schade door de verzekeraar. Ook kunnen partijen op de achterkant hun visie op het ongeluk weergeven, inclusief het antwoord op de vraag wie de verantwoordelijke partij is.

Digitaal schademelden

logo mobielschademelden.nlJe kunt natuurlijk een papieren versie van het schadeformulier in je dashboardkastje bewaren. Maar je kunt hem ook via een mobiele app zoals mobielschademelden.nl (onderdeel van Verbond van Verzekeraars), via je mobiel invullen. 

De voordelen van het digitale schadeformulier is dat je auto- en verzekeringsgegevens automatisch worden opgehaald en ook de plek van het ongeluk met GPS wordt vastgesteld. En natuurlijk is het makkelijker om foto's toe te voegen. Het Europees schadeformulier kun je direct naar je verzekeraar doorsturen.

foto van autoschade makenTips bij het invullen van het Europees schadeformulier

  • Probeer het schadeformulier ter plekke in te vullen. Doe dit op een rustige en veilig plek, waar je je kunt concentreren op de vragen.
  • Maak foto's van de situatie ter verduidelijking.
  • Vul het schadeformulier altijd in, ook al lijkt er geen schade te zijn. Later kan er namelijk toch schade of letsel blijken te zijn en heb je de gegevens van de tegenpartij en de oorzaak van de aanrijding op papier. 
  • Teken het formulier niet als je met de tegenpartij onenigheid hebt over de toedracht  van de schade.
  • Geef nooit een door jou ingevulde versie mee aan de tegenpartij, zonder zelf een door de tegenpartij ondertekende versie te hebben.