NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar? Met deze 5 tips haal je ze.

smart

Image leestijd: 2 minuten

Het begin van een nieuw jaar is hét moment om met nieuwe plannen of gewoontes te starten. Heb jij ze ook? Dan geven we jou graag een steuntje in de rug. Met deze 5 tips heb je een grotere kans op succes!

Voor je begint: Wees realistisch.

Af en toe mag je jezelf best een beetje pushen en uitdagen. Maar zorg dat je doelen realistisch zijn. Ga je direct voor groot, dan is de kans ook groter dat je je doel niet bereikt. Begin dus klein of breek een groter plan op in kleinere, haalbare doelen. Vier elk succes, dat motiveert om de volgende stap te zetten en daar ook echt in te geloven.

Tip #1. Houd je voortgang en successen bij.

Wil je je doelen halen, zorg dan dat ze niet op de achtergrond raken. Je raakt dan je motivatie kwijt. Door ze juist inzichtelijk te maken en je voortgang bij te houden, blijf je gefocust. Ook wordt het zo vaak veel leuker om aan je doelen te werken. Er zijn handige apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Strides (iOS), Way of Life (Android & iOS) en Goals on Track (iOS).

Tip #2. Stel een Als – Dan plan op.

Zonder een slim plan om je doelen te bereiken, kan het best lastig worden. Onderzoek wijst uit dat een 'Als – Dan' plan je kans op succes flink vergroot. Met een Als – Dan plan beschrijf je concreet een situatie en wat je in die situatie precies gaat doen.

Bijvoorbeeld:
Niet concreet: Als ik op het werk ben, dan ga ik vaker de trap nemen.
Wel concreet: Als ik op het werk terug kom van de lunch, dan neem ik de trap.

Beschrijf realistische situaties en voer je plan daadwerkelijk uit. Al binnen 10 weken kan je doelstelling om bijvoorbeeld gezonder te eten, een gewoonte worden en nauwelijks meer moeite kosten.

Tip #3. Maak reminders voor jezelf.

Oude gewoontes slijten maar langzaam. Onbewust neemt de automatische piloot het soms weer van je over en vergeet je wat je jezelf als doel had gesteld. Maak je doel(en) daarom visueel met behulp van geschreven memo's in je huis (spiegels of deuren) of met reminders op je telefoon. Herinner jezelf in deze memo's wat je wilt en waarom.

Tip #4. Zoek bondgenoten voor inspiratie en motivatie.

Ben je toch de motivatie even kwijt? Dan kan een ander je misschien nog inspireren of motiveren. Kijk of er in je omgeving mensen zijn die ook iets willen veranderen voor zichzelf, zodat je elkaar op de hoogte kunt houden en blijven motiveren. Of laat vrienden of familie weten welke plannen je hebt en spreek met ze af dat ze je regelmatig even motiveren of vragen naar je voortgang.

Tip #5. Heb sympathie voor jezelf.

Je motivatie kan soms nogal variëren. En dat geeft niets, want je bent nou eenmaal een mens. Heb je je een keer niet aan je plan gehouden, geef dan niet direct op met het idee dat je het toch niet kunt. Accepteer dat oude gewoontes nu eenmaal moeilijk zijn uit te bannen. Een terugslag is normaal. Zoek uit waarom het mis ging en blijf er voor gaan. De volgende keer lukt het wel.
 
 

You can do this. #NowGo.