NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Kerst en oud & nieuw 2.0. Tips voor een relaxte decembermaand.

Kerstborrels, cadeaus regelen, kerstinkopen doen, kerstboom optuigen, kerstmarkten, de schoonfamilie en het kerstdiner... De decembermaand kan heel gezellig maar ook heel stressvol zijn. Geldt dit ook voor jou? Lees dan onze tips en ga fluitend door de drukste periode van het jaar.

1. Een beetje verwachtingsmanagement

Het is goed om je te realiseren dat het de hooggespannen verwachtingen zijn die zorgen voor stress. De feestdagen moeten gezellig zijn, alles en iedereen moet er tiptop uit zien, en terwijl de sneeuw buiten naar beneden dwarrelt komt daar een goudbruine kalkoen uit de oven. Maar hoe hoger de verwachtingen zijn, hoe groter de kans is dat er iets even tegen zit. Probeer dus allereerst je verwachtingen bij te stellen.

2. Bepaal wat belangrijk is

We hebben vaak allerlei plannen om alles zo perfect mogelijk te maken. Probeer voor jezelf te bepalen welke daarvan wat nu echt belangrijk zijn, dan kun je die taken eerst doen. Kom je niet aan de laatste taken toe? Dan is dat niet zo erg, want die vond je toch het minst belangrijk. Je kunt die zelfs helemaal schrappen van je to-do list.

3. Vergeet je gevoel voor humor niet

Gaat er iets inderdaad niet helemaal volgens plan? Probeer er dan om te lachen. Want hoe leuk is perfect nu eigenlijk? Je hebt later veel betere verhalen als je kerstboom bovenop de kerststol is gevallen, de kalkoen bevroren uit de oven kwam of familieleden urenlang spoorloos waren na het eten van jouw zelf gemaakte kreeftamuse. Probeer dus om mislukkingen of fouten te lachen en als het lukt; er zelfs van te genieten.

4. Pak je rust

Probeer voor de feestdagen goed je rust te pakken. Ga op tijd naar bed en probeer tussen alle afspraken en activiteiten door, af en toe even tijd voor jezelf te nemen. Doe een powernap of gooi je voeten even omhoog. Uitgerust kun je alles veel beter aan en is iedereen, ook jij, een stuk gezelliger.

5. Knijp er even tussenuit

Tijdens de feestdagen zit je vaak voor langere tijd met mensen samen. Dat kan soms ergernissen, frustraties of een ongemakkelijk gevoel geven. Wacht niet te lang en knijp er op die momenten zo snel mogelijk even tussen uit. Jezelf buiten even luchten doet soms wonderen.

6. Een geslaagd dinertje...

.. is er eentje die mensen bij blijft. Een perfect feestmaal willen opdienen kan behoorlijk wat stress opleveren. Besef dat je diner vooral geslaagd is als het gezellig is. Zelfs als je eten niet zo geweldig smaakt, zullen je gasten zich vooral de sfeer herinneren.

Toch nog stress? Probeer de 3 minuten Mindfulness Hack.

Mocht je ondanks onze tips toch nog wat stress ervaren, dan heeft onze eigen mindfulness coach Monique nog een paar slimme trucs.

Het is allereerst goed te weten dat we meer last hebben van onze gedachten óver een ervaring, dan de ervaring zelf. Gelukkig kun je die gedachten via mindfulness zelf beïnvloeden en terugbrengen naar een gerichte focus op:

  • het hier en nu beter ervaren
  • het vriendelijk en niet oordelend naar anderen, jezelf of de situatie van dat moment zijn
  • een situatie kunnen accepteren zoals hij is

Hoe je dat doet? Via bewuste aandacht. Deze 3-minuten mindfulness-oefening helpt je daarbij.

Minuut 1: word je bewust van je gedachten

Richt je aandacht op je houding en richt vervolgens je aandacht naar binnen. Probeer uit de stroom van denken en doen te stappen en je bewust te worden van wat je op dit moment ervaart en voelt.

Welke gedachten en emoties heb je? En ook; wat kun je opmerken in je lichaam? Wat voel je en waar precies?

Accepteer de gedachten en emoties die je op dit moment hebt, wat ze ook zijn. Je hoeft ze niet te veranderen of erover te oordelen, je hoeft ze alleen op te merken. Je bent namelijk ook maar een mens en het is ok, wat het ook is. Het gaat dus echt alleen om jouw bewustwording van de ervaring van dit moment.

Minuut 2: ademfocus

Je ademhaling is er altijd en kan je helpen om je focus weer op het hier en nu te richten. Breng je aandacht naar de adembeweging in je buik en je in- en uitademing. Zodra je merkt dat je aandacht weer door je gedachten wordt meegenomen, breng je je focus weer terug naar je adembeweging. Je hoeft niet gedachteloos te zijn, want ons brein laat ons nou eenmaal voortdurend iets denken. Maar door het letten op je adembeweging, zorg je voor afstand van alle hersenspinsels die jou afleiden van je focus op het hier en nu.

Minuut 3: breid je aandacht uit

In de derde minuut van deze mini-meditatie richt je je aandacht nu ook op je houding en je lichaam als geheel. Op hoe je zit, je contouren en de subtiele beweging van je ademhaling in je lichaam. Rond na 1 minuut je oefening rustig af en neem dit uitgebreide bewustzijn mee in de rest van je dag. Je kunt de oefening natuurlijk zo vaak herhalen als nodig is.


Wij van nowGo wensen je alvast een ontspannen december toe!

NowGo & Relax.