NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Thuis werken. Zo doe je dat zo efficiƫnt mogelijk.

trending

Image leestijd 2 minuten

Van de 1 op de andere dag werkt een groot deel van werkend Nederland ineens thuis. Soms zelfs met kinderen rondom of aan dezelfde tafel. Om toch goed en efficiënt van huis te kunnen werken (met of zonder kids) hebben wij de beste tips voor je verzameld.

Creëer een goede werkplek

Thuiswerken heeft natuurlijk zijn voordelen. Geen files, geen reiskosten, je favoriete zender op de radio en goede koffie. Ook kan het prima samen gaan met een hoge productiviteit, zolang je je thuiswerkplek op de juiste manier inricht en gebruikt.

Met je laptop op de bank of in je bed betekent helaas ook minder productiviteit. Bovendien kan het ook lichamelijke klachten opleveren. Maak een werkplek die je associeert met werk en jou in een productiviteitsmodus krijgt. Creëer dus geen werkplek in je slaapkamer, maar zoek een rustige plek of hoek in de woonkamer waar je zo min mogelijk afleiding hebt.

Corné, developer bij nowGo:
"Met 3 schoolgaande kinderen wordt het veel te druk met zijn allen in de woonkamer. De kinderen doen hun werk nu aan hun bureau in hun kamer. Zelf heb ik een oude commode op de overloop gezet met een in hoogte verstelbare stoel. Ik moet namelijk veel bellen en zo stoor ik anderen zo min mogelijk."

Let op je zithouding

Misschien zit je thuis aan de keukentafel, de tuintafel of een bureau. Welke type is niet zo belangrijk. Maar de hoogte ervan is wel belangrijk, als je fysieke klachten wilt voorkomen. Zorg dus dat je goed zit met een in hoogte verstelbaar bureau of tafel, of een in hoogte verstelbare stoel. Het liefst een stoel met armleuningen waar je je onderarmen op kunt laten rusten. De tafel waar je aan werkt moet dezelfde hoogte hebben als je onderarmen. Zo kunnen je schouders ontspannen. 

Je voeten moet je plat op de grond kunnen zetten waarbij je knieën liefst een hoek van net iets meer dan 90 graden vormen. Zet eventueel je voeten op een kratje of doos.

Je scherm staat het liefst een armlengte van je af. Als je teveel naar beneden moet kijken naar je laptop, kun je deze op een stapel boeken zetten en een los toetsenbord gebruiken.

Plof gerust af en toe even een kwartiertje op de bank met je laptop om je lichaam en vooral je schouders even te ontspannen.

Wist je dat elke werkgever waarbij je thuis kunt werken, verplicht is om voor een goede werkplek te zorgen? Zowel op kantoor als bij jou thuis. Vraag je werkgever dus naar het budget hiervoor en kijk of je op korte termijn toch nog wat voor elkaar kunt krijgen.

Zorg voor de juiste mindset

Het is erg verleidelijk om 's ochtends in je onesie of joggingsbroek aan de keukentafel te gaan zitten met je laptop en een kop koffie. Toch werk je productiever als je je normale werkkleding aantrekt. Dus alsof je naar kantoor zou gaan. Zo ga je direct met een productieve mindset aan de slag.

Start de dag slim

Deel je dag slim in. 's Ochtends ben je vaak nog fris en scherp. Ook kinderen verliezen hun concentratie naarmate de dag vordert. Werk dus eerst aan de belangrijkste taken voor de dag.

Heb je kinderen, dan kun je zelf een uurtje eerder opstaan om je e-mail alvast even door te werken en een dagplanning te maken voordat de rest beneden is.
Accepteer ook dat je thuis minder voor elkaar krijgt dan op kantoor en pas je planning daar op aan.

Manage your expectations

Een dagplanning maken is een goed idee en geeft je wat houvast. Maar: bouw er wel voldoende ruimte in, ook voor pauzes en lichamelijke beweging. Een strakke planning is niet haalbaar. Zeker niet als je kinderen hebt. 

Zorg voor voldoende beweging en pauzes

Op kantoor loop je af en toe naar een vergaderruimte, naar het koffie apparaat, neem je de trap naar een andere afdeling of ga je af en toe even bij een collega overleggen. Thuis doe je dat minder en zijn de afstanden korter. Daarbij zit je waarschijnlijk minder goed en is alleen op een laptop werken prima voor een uurtje of 2, maar niet voor uren achtereen.

Zorg dus dat je regelmatig even beweegt en ga ook af en toe naar buiten zodat je ook nog wat frisse lucht naar binnen werkt. Zo voorkom je dat je fysieke klachten krijgt en blijf je fris. Plan je bewegingstijd of pauzes in en zet ze ook in je agenda. Je behoudt dan je werk-mojo en focus. Er zijn heel wat apps die je hierbij kunnen helpen.

Victor, onze designer bij nowGo, is bijvoorbeeld fan van de app Daily Yoga (zowel voor Apple als Android).

Tussen het werk door kun je wat nek- en schouderoefeningen doen om je spieren wat te ontspannen. Voer je telefoongesprekken lopend.

Tip van Margriet, content manager bij nowGo:
"Ik heb 2 schoolgaande jongens die redelijk druk zijn. We rennen nu elke kleine pauze om 10 uur samen even een rondje buiten. Voor hun is het teveel aan energie er dan uit en samen houden we onze conditie lekker op peil nu voetbal en hockey stil staat".

Tip van Marco, developer bij nowGo:
"Ook ik heb twee schoolgaande kinderen waarmee ik om de dag een stukje ga mountainbiken of hardlopen. Voor de ontspanning spelen we tussendoor ook het spel 30 seconds (je kunt ook de gratis app FiveWords downloaden). Ook leuk is het om een waslijn in stukken te knippen en challenges te doen met touwtje springen."

Zorg voor rust en voldoende daglicht

Ook thuis is het slim om je werkplek vrij van (teveel) spullen te houden. Zo creëer je rust om je heen en kun je je beter focussen.

Moet je je echt even concentreren, dan kan een noise cancelling koptelefoon goed helpen.

(Dag)licht is gezond en houdt je alert. Dus is het mogelijk om bij een raam te werken zonder dat het zonlicht je hindert? Zeker doen. Schuine lichtinval, via een raam aan de zijkant, is hierbij ideaal. Is daglicht lastig, investeer dan in een goede verlichting van je werkplek.

Tip van Safirah, data analyst bij nowGo:
"Ik koop elke week wat verse bloemen bij de bloemist. Ik zet ze in een mooie vaas op mijn bureau. Ze geven me energie en fleuren mijn werkplek op".

Verwen jezelf (en je kinderen) af en toe

Thuiswerken in deze tijd is best een opgave. Beloon jezelf dus ook aan het einde van je werkdag. Met een lekker bad, een goede film of een lekker diner. Bij veel restaurants kun je overdag een lekkere daghap bestellen en 's avonds ophalen. Vergeet ook je kinderen niet te verwennen. Ook van hen wordt nu veel gevraagd. Ze missen hun vriendjes, vriendinnetjes en vrijheid.

Tot slot

Heb je geïnvesteerd in een goede werkplek, met bijvoorbeeld een nieuwe monitor of laptop? Dan is het slim om je spullen goed te verzekeren voor beschadiging en diefstal.
 

Stay safe. #nowGo.