Van dezelfde familie als: Reaal

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Spullen stuk buitenshuis. Hoe verzeker je dat?

read

leestijd: 4 minuten

Je hebt een inboedelverzekering om de spullen in je huis te verzekeren. Maar ja, je leeft natuurlijk niet alleen maar binnen. Hoe zit het dan met spullen die je meeneemt naar buiten? Zoals je laptop of je notebook. Zijn die dan wel of niet verzekerd?

Je smartphone, tablet of laptop

Waarschijnlijk vergeet je nog eerder je sleutels dan je smartphone als je deur uitloopt. En je laptop of tablet stop je vast ook regelmatig in je tas.

Deze apparaten zijn met een inboedelverzekering niet standaard verzekerd buiten je woning. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je wel aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering:

  • Tijdens een verhuizing: als er bijvoorbeeld schade ontstaat door een aanrijding tijdens de verhuizing.
  • In een recreatiewoning: in Nederland, als je spullen gestolen worden en er sporen van braak zijn.
  • Op een studentenkamer: inboedel van studerende kinderen die buitenshuis op kamers wonen is ook deels verzekerd.

Er gelden wel maximumvergoedingen voor schade aan elektronische apparatuur. Bekijk daarom in de voorwaarden van je inboedelverzekering of deze voldoende zijn .

Toch is dit voor de meeste mensen nog niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je elke dag met je laptop op pad bent. Bij de Inboedelverzekering Comfort kun je daarom de aanvullende verzekering Buitenshuisrisico afsluiten.

Buitenshuisrisico

Met deze aanvullende verzekering ben je binnen Nederland ook verzekerd voor schade aan je spullen die buiten je woning ontstaat. Denk aan je smartphone die in de bus uit je jas wordt gerold. Of wanneer je in je favoriete koffietentje per ongeluk cappuccino over je laptop morst.

Je gitaar, doedelzak of andere instrumenten

Maak je in je vrije tijd graag muziek? Dan neem je vast regelmatig je instrumenten mee als je de deur uitgaat. Je bent zuinig op je spullen, dus vervoer je ze in stevige koffers.

Maar wat als je instrument buiten de deur schade oploopt?

De uitzonderingen voor elektronische apparaten die we eerder noemden, gelden maar beperkt voor muziekinstrumenten. Je gitaar is bijvoorbeeld niet verzekerd tegen diefstal of vandalisme als die in een recreatiewoning of studentenkamer staat.

Je instrumenten toch buiten de deur verzekeren?

Met de aanvullende verzekering Buitenshuisrisico kan dat wel. Je instrument is dan verzekerd voor schade door diefstal, verlies en vermissing in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan situaties als:

  • je gitaar die je per ongeluk achterlaat in de trein
  • je keyboard die tijdens het repeteren omvalt
  • je trompet die overdag uit de kofferbak van je auto wordt gestolen

Let op: het is belangrijk dat je wel je best doet om zulke schade te voorkomen. Staan je instrumenten bijvoorbeeld in een oefenruimte buiten je woning? Dan moet die ruimte goed afgesloten zijn.

Dat geldt ook voor instrumenten die je in je auto bewaart. Probeer dat het liefst te voorkomen, het is nu eenmaal geen veilige plek. Heb je even geen andere optie omdat je bijvoorbeeld snel een boodschap moet doen? Bewaar je instrument dan uit het zicht, in een goed afgesloten kofferbak. Laat je instrument ook zeker niet de hele nacht in je auto liggen. Als er tussen 22:00 uur en 08:00 uur wordt ingebroken is de schade niet gedekt.