Van dezelfde familie als: Reaal & Zwitserleven

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Spullen stuk buitenshuis. Hoe verzeker je dat?

read

leestijd: 4 minuten

Je hebt een inboedelverzekering om de spullen in je huis te verzekeren. Maar ja, je leeft natuurlijk niet alleen maar binnen. Hoe zit het dan met spullen die je meeneemt naar buiten? Zoals je laptop of je notebook. Zijn die dan wel of niet verzekerd?

Je smartphone, tablet of laptop

Waarschijnlijk vergeet je nog eerder je sleutels dan je smartphone als je deur uitloopt. En je laptop of tablet stop je vast ook regelmatig in je tas.

Deze apparaten zijn met een inboedelverzekering niet standaard verzekerd buiten je woning. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je wel aanspraak kunt maken op je inboedelverzekering:

  • Tijdens een verhuizing: als er bijvoorbeeld schade ontstaat door een aanrijding tijdens de verhuizing.
  • In een recreatiewoning: als je spullen gestolen worden en er sporen van braak zijn.
  • Op een studentenkamer: inboedel van studerende kinderen die buitenshuis op kamers wonen is ook deels verzekerd.

Toch is dit voor de meeste mensen nog niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je elke dag met je laptop op pad bent. Bij de Inboedelverzekering Comfort kun je daarom de aanvullende verzekering Buitenshuisrisico afsluiten.

Buitenshuisrisico

Met deze aanvullende verzekering ben je binnen Nederland ook verzekerd voor schade aan je spullen die buiten je woning ontstaat. Denk aan je smartphone die in de bus uit je jas wordt gerold. Of wanneer je in je favoriete koffietentje per ongeluk cappucino over je laptop morst.

Je gitaar, doedelzak of andere instrumenten

Maak je in je vrije tijd graag muziek? Dan neem je vast regelmatig je instrumenten mee als je de deur uitgaat. Je bent zuinig op je spullen, dus vervoer je ze in stevige koffers.

Maar wat als je instrument buiten de deur schade oploopt?

De uitzonderingen voor elektronische apparaten die we eerder noemden, gelden maar beperkt voor muziekinstrumenten. Je gitaar is bijvoorbeeld niet verzekerd tegen diefstal of vandalisme tijdens een verhuizing, in een recreatiewoning of studentenkamer.

Je instrumenten toch buiten de deur verzekeren?

Met de aanvullende verzekering Buitenshuisrisico kan dat wel. Je instrument is dan verzekerd voor schade door diefstal, verlies en vermissing in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan situaties als:

  • je gitaar die je per ongeluk achterlaat in de trein
  • je keyboard die tijdens het repeteren omvalt
  • je trompet die overdag uit de kofferbak van je auto wordt gestolen

Let op: het is belangrijk dat je wel je best doet om zulke schade te voorkomen. Staan je instrumenten bijvoorbeeld in een oefenruimte buiten je woning? Dan moet die ruimte goed afgesloten zijn.

Dat geldt ook voor instrumenten die je in je auto bewaart. Dat doe Je uit het zicht en in een goed afgesloten kofferbak. Laat je instrument ook niet de hele nacht in je auto liggen. Als er tussen 22:00 uur 's avonds en 08:00 uur 's ochtends wordt ingebroken is de schade niet gedekt.

Tot slot

Kijk goed de waarde van je instrumenten na. De maximale vergoeding voor muziekinstrumenten is namelijk € 1.500 per gebeurtenis. Voor die peperdure piano of superzeldzame antieke doedelzak kun je dan beter een kostbaarhedenverzekering afsluiten.