Van dezelfde familie als: Reaal

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Kostbare sieraden in huis? Voorkom onderverzekering.

read

leestijd: 2 minuten

Heb je kostbare sieraden in huis? Met een goede inboedelverzekering is diefstal of schade aan je sieraden gelukkig gedekt. Maar wel tot een bepaald bedrag. Zijn jouw sieraden voldoende verzekerd?

Onderverzekering van sieraden

Je kostbare sieraden wil je goed verzekeren. Met een inboedelverzekering zit je dan goed. Als er in dat geval iets met je sieraden gebeurt, dan krijg je de schade vergoed. Verzekeraars hanteren hiervoor een maximum bedrag dat wordt uitgekeerd. Bij nowGo hebben we dit bedrag bijvoorbeeld vastgesteld op € 2.500 per huishouden. Toch zien we dat veel mensen niet weten wat de totale waarde van hun sieraden is. En dat deze vaak hoger ligt dan ze zelf denken. Gevolg: onderverzekering. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen.

Check de waarde van je sieraden

De waarde van sieraden kan behoorlijk snel oplopen. Denk maar aan twee trouwringen met misschien een diamant. Of een geërfde ketting of armband van oma. En vaak vergeten; dure merkhorloges. Voorkom dat de waarde van je sieraden hoger is dan het verzekerde bedrag.

Check allereerst het verzekerde bedrag voor sieraden op je inboedelverzekering. Daarna bepaal je per sieraad de dagwaarde. Bij nowGo zijn volledig gouden en zilveren sieraden altijd de aankoopwaarde waard. Horloges, semi-edelmetalen sieraden en dergelijke worden afgeschreven in 2 tot 15 jaar. Meestal geldt: hoe hoger de waarde bij aanschaf, hoe langer de afschrijving is.

Een voorbeeld:
Je hebt een ring, niet volledig goud, nieuw gekocht voor € 500. De afschrijving gebeurt over een periode van 12 jaar, met 8,5% per jaar. Elk jaar dat de ring oud is, trek je 8,5% van de waarde van het voorgaande jaar af. Oftwel, als de ring 3 jaar oud is, is hij nog € 271 waard.

Een volledig gouden ring blijft € 500 waard. Ook als hier een diamant in verwerkt zit, wordt deze als volledig goud gezien. Hij behoudt dus de waarde.

Heb je de waarde van elk sieraad bepaald? Dan weet je ook de totale waarde van je sieradencollectie. Ligt de dagwaarde hiervan ver boven het maximale bedrag dat je verzekeraar uitkeert? Dan kun je beter in actie komen.

Verzekerd bedrag verhogen

Met de inboedelverzekering van nowGo kun je het verzekerde bedrag van je sieraden gemakkelijk verhogen. Tot wel € 15.000. Bij andere verzekeraars is dit vaak ook mogelijk. Ligt de dagwaarde maar een beetje boven het verzekerde bedrag? Dan kun je je afvragen wat handiger is. Accepteren dat je licht onderverzekerd bent totdat je sieraden minder waard zijn geworden door afschrijving? Of toch liever het verzekerde bedrag verhogen? Daar kunnen wij je helaas niet bij helpen. We kunnen je natuurlijk wél helpen met een goede inboedelverzekering.

Lees ook ons blogartikel over het voorkomen van inbraak. Hierin geven we je 9 handige tips om inbraak bij jou thuis te voorkomen.