NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Dreaming of a green Xmas. 7 tips voor een duurzame kerst.

trending

Image leestijd: 2 minuten

We zijn met zijn allen steeds duurzamer bezig. En ook de kerstdagen kun je heel goed duurzaam vieren met materialen en producten die niet/weinig belastend zijn voor het milieu. We hebben een aantal inspirerende tips voor een duurzamere kerst voor je.

1. Huur of adopteer een kerstboom

Een kerst zonder kerstboom? Waarschijnlijk geen optie. Het terugplanten van je kerstboom met kluit is vaak lastig, vooral als je geen tuin of groene vingers hebt. Ook de productie of uiteindelijke verwerking van je kunstboom is alles behalve goed voor het milieu. Gelukkig is er een duurzame oplossing: huur of adopteer je kerstboom! Dan geniet je van een echte boom én weet je dat hij straks weer fier met zijn wortels in de aarde staat. Mooie kerstgedachte toch?

huureenkerstboom.nu
adopteereenkerstboom.nl

2. Kies LED kerstverlichting op zonne-energie

Ga altijd voor kerstverlichting met LED lampjes. Deze hebben een veel lager verbruik dan gewone verlichting en gaan bovendien veel langer mee. Maar het kan nog duurzamer: je kunt ook kerstverlichting kopen die op zonne-energie werkt. Via het zonnepaneel laadt de accu overdag op. Zodra de schemer invalt, gaat de verlichting automatisch aan.

3. Mail persoonlijke kerstkaartjes

Papieren kerstkaarten versturen is leuk, maar niet heel duurzaam. Een e-mail is natuurlijk veel milieubewuster, maar tegelijkertijd veel minder persoonlijk. Gelukkig zijn er leuke websites waar je zelf de leukste digitale kerstkaarten kunt opmaken en gratis kunt versturen. En met een muziekje, je eigen foto's en soms zelfs eigen stemopnames kun je ze toch persoonlijk maken. Hier 2 websites waar je gratis leuke en persoonlijke e-cards maakt:

jibjab.com
e-cards.com

4. Duurzame cadeaus

Een goed cadeau vinden is soms al lastig genoeg. Als je graag iets geeft wat bovendien duurzaam (geproduceerd) is, wordt het nóg lastiger. Gelukkig zijn er genoeg websites waar je toch duurzaam kunt shoppen. En iemand die alles al heeft? Die geef je bijvoorbeeld een kip cadeau van Oxfam Novib. Deze kip komt terecht bij de allerarmsten op onze aarde. Een cadeau met een echte kerstgedachte.

levenzonderafval.com (webshop voor 'zero waste lifestyle')
ecogoodies.nl (website met links naar leuke duurzame webshops)

5. Duurzaam kerstdiner & left-over buffet

Ook het kerstdiner kan vaak een stuk duurzamer, en tóch net zo lekker. Kies voor seizoensproducten en biologische producten. Vooral dierlijke producten zijn niet duurzaam, door de enorme impact van de productie hiervan op het milieu. Kies dus zoveel mogelijk voor plantaardig. Toch graag een stukje vlees op tafel? Dan zie je op lekkersdichtbij.nl waar je dit direct van de boer kunt kopen.
Probeer verder producten te kopen met zo min mogelijk plastic verpakking, en maak op tweede kerstdag een feestelijk 'left-over' buffet.

6. Kerstspullen met een tweede leven

Bezoek je lokale kringloopwinkels en rommelmarkten als je nog wat kerstdeco nodig hebt. Hier vind je vaak de meest unieke kerstspullen voor een leuk prijsje. Ben je je eigen kerstdecoratie zat? Gun het dan ook zelf een tweede leven en breng het naar de kringloopwinkel.

7. Duurzaam en origineel inpakken

Ook inpakken kan duurzaam. Ga voor gerecycled cadeaupapier of spaar door het jaar heen kleine doosjes, papieren zakjes, pakpapier, posters, landkaarten of behang om je cadeaus origineel mee in te pakken.

 

Wij wensen je alvast een Merry & Green Xmas!