Heb je een reisverzekering echt nodig? Zo zit het.

read

Leestijd 3 minuten

Het is een van de meest populaire verzekeringen van Nederland: de reisverzekering. Maar wat heb je er precies aan? Is de reisverzekering per sé nodig, of kun je ook wel zonder? We zochten het uit en zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

De reisverzekering als reisbuddy

Met de reisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal en schade van je spullen als je op vakantie bent. Ook als je door omstandigheden langer moet blijven, kan de reisverzekering helpen. Dat maakt de reisverzekering tot een belangrijk reisaccessoire. Je kunt daarbij kiezen tussen een dekking binnen Europa of voor de hele wereld. Net waar je reis naartoe gaat.

Doorlopend of kortlopend?

Je kunt een doorlopende en kortlopende reisverzekering afsluiten. Beide verzekeringen kun je voor meerdere personen afsluiten. Voor je partner en kinderen bijvoorbeeld.

Weet je niet of je een korte of doorlopende verzekering wil afsluiten? Kijk dan eens hoeveel dagen per jaar je op vakantie gaat. Ga je minder dan 21 dagen weg? Dan is de kortlopende verzekering waarschijnlijk voordeliger. Ga je meer dan 21 dagen weg? Dan is de doorlopende verzekering waarschijnlijk de betere optie. Lees ook ons artikel over het verschil tussen de kortlopende en doorlopende reisverzekering.

Wat heb je aan een reisverzekering?

Met de basis reisverzekering krijg je financiële hulp als er iets stuk gaat of iets gestolen wordt tijdens je reis. Er gelden dan wel maximaal verzekerde bedragen. En vaak is er een eigen risico. Dat is zo bij bijna alle verzekeraars. Kijk bij het afsluiten van de verzekering voor de zekerheid even hoe hoog die bedragen zijn.

Maar de verzekering doet meer. Als je door ziekte of een ongeval zelf niet meer kunt reizen, zorgt de reisverzekering voor vervoer terug naar Nederland. Als je gezondheid dat toestaat natuurlijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over het transport, dat regelt de verzekeraar voor je. Zowel het vervoer als de kosten worden geregeld. En dat neemt een hoop zorgen weg.

Aanvullende dekkingen

De standaard reisverzekering vergoedt niet alles. Daarom kun je kiezen voor aanvullende dekkingen afgestemd op jouw vakantie.

Een aantal voorbeelden:

Extra automobilistenhulp

Als je met de auto op vakantie gaat, kan het verstandig zijn om de extra automobilistenhulp af te sluiten. Met automobilistenhulp krijg je kosten vergoed als je een vervangende auto moet huren vanwege een ongeval, diefstal of pech. Ook de zorg voor je eigen auto (bewaking, reparatie, stalling en vervoer) en de extra verblijfkosten die je maakt zijn hiermee vergoed. Met automobilistenhulp kun je de auto dus veilig achterlaten terwijl je verder gaat met je reis.

Check altijd de voorwaarden van je autoverzekering op automobilistenhulp bij een ongeval en diefstal. En misschien ben je voor hulp bij pech al verzekerd via een aparte pechhulpverzekering, via je garage of via je autoverzekering.

Wintersport

Met een aanvullende verzekering voor wintersport, verzeker je materiële schade die ontstaat door het wintersporten en de kosten voor hulpverlening. Vaak wordt gedacht dat dit onder de basis reisverzekering valt, maar dat is niet zo. Daar is meestal een aanvullende wintersportverzekering voor nodig.

Medische kosten

De aanvullende verzekering medische kosten kun je zien als een aanvulling op je zorgverzekering voor het geval je op reis gaat.

Je Nederlandse basis zorgverzekering die je het hele jaar door hebt, geeft wereldwijd recht op onverwachte noodzakelijke zorg. Als je op vakantie een ongeluk krijgt of heel ziek wordt, worden de ziekenhuiskosten daardoor dan ook vergoed. Maar niet altijd, of maar gedeeltelijk. De zorgverzekering betaalt namelijk de ziekenhuiskosten gebaseerd op de tarieven van Nederlandse ziekenhuizen. En die zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Dat verschil moet je uiteindelijk vaak zelf betalen.

Met de aanvullende dekking medische kosten ben je hiervoor verzekerd. Als je dat niet wilt, kun je ook je zorgverzekering uitbreiden. Toch kan het zijn dat een aanvullende dekking medische kosten bij je reisverzekering een betere bescherming biedt tegen de financiële gevolgen van medische hulp in het buitenland, dan een uitgebreide zorgverzekering. Maak daarom altijd een goede vergelijking en kijk wat jij belangrijk vindt.

Conclusie: reisverzekering niet verplicht, wel verstandig

Het is niet wettelijk verplicht om een reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat. Ook heb je de verzekering lang niet altijd nodig. Gelukkig maar. Op de meeste vakanties wordt er niks gestolen, wordt er niemand ziek en gaat er niets stuk.

Toch is het sterk aan te raden om verzekerd op reis te gaan. De premie is relatief laag terwijl het financiële risico dat je loopt àls er iets gebeurt, hoog kan zijn. Ook is het slim om, afhankelijk van je vakantie, aanvullende dekkingen op je reisverzekering te nemen.

Zo ga je helemaal zonder zorgen op vakantie.

In onze voorwaarden lees je waar je met onze reisverzekeringen wel en niet voor verzekerd bent.