NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Overlijden in het buitenland. Het belang van je reisverzekering.

read

Image leestijd: 3 minuten

Je denkt er bij het boeken van een vakantie liever niet aan. Maar elk jaar sterven er zo'n 1700 Nederlanders tijdens hun vakantie in het buitenland. Stel dat dit jouw (reis)partner of naaste familielid overkomt. Wat moet je dan doen? Hoe komt de overledene weer terug naar Nederland? En: hoe zit dat met de kosten?

Repatriëring: het terugbrengen van de overledene

Afhankelijk van het land waarin iemand overlijdt, moet er heel wat geregeld worden voordat een overledene naar Nederland kan worden teruggebracht (repatriëring). Elk land heeft zijn eigen procedures en regels hiervoor. Het kan soms lang duren voordat al het papierwerk is afgehandeld. Pas daarna kan het lichaam terug naar huis worden gebracht. Als de afstand niet te groot is, wordt dit meestal per rouwauto gedaan. Voor grote afstanden gaat dit per vliegtuig.

Wat doe je bij overlijden in het buitenland

Overlijdt iemand in het buitenland, dan wordt het terugbrengen van het lichaam meestal door de reisverzekering van die persoon geregeld en vergoed. Bel daarom altijd zo snel mogelijk (binnen 24 uur na het overlijden) de alarmcentrale van de verzekeraar.

Het repatriëringsbedrijf dat vervolgens door de verzekeraar wordt ingeschakeld, regelt ter plaatse alle formaliteiten. Dat betekent soms contact en overleg met consulaten, ambassades en ministeries. Is alles geregeld, dan zorgen zij ervoor dat de overledene zo snel en goed mogelijk weer naar huis gebracht wordt.

Het repatriëringsbedrijf verzorgt alleen de terugkeer van de overledene naar huis. Wel houden zij nabestaanden vaak goed op de hoogte van wat er gebeurt en wat ze zelf in deze situaties kunnen doen. Omdat je niet of nauwelijks bij de overledene mag zijn, wordt vaak aangeraden om zelf al terug naar huis te reizen. Je kunt dan bijvoorbeeld alvast de uitvaart regelen.

Naast het inlichten van de reisverzekeraar, is het goed om ook de eventuele reisorganisatie en verzekeraar van de uitvaartverzekering op de hoogte te stellen van het overlijden.

Wie betaalt de kosten?

Overlijdt iemand in het buitenland, dan worden de kosten voor de repatriëring vergoed door de reisverzekering van de overledene. Of door de zorgverzekering, als hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten. In dit geval bepalen de verzekeraars onderling hoe zij de kosten verdelen. Is er geen enkele verzekering afgesloten, dan kun je ter plekke contact opnemen met de lokale ambassade of direct schakelen met een repatriëringsbedrijf.

De reisverzekering is je belangrijkste reisaccessoire. Veel mensen sluiten een reisverzekering af voor het geval dat hun spullen op vakantie worden gestolen of beschadigd raken. Maar ook bij overlijden in het buitenland kunnen de kosten flink oplopen. Soms tot wel € 10.000. En daar zit je in zo'n situatie beslist niet op te wachten. Heb je geen aanvullende zorgverzekering, die deze kosten vergoedt? Dan is een reisverzekering dus een echte must als je op reis gaat.

Goed om te weten

Kies je voor de kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering van nowGo, dan wordt niet alleen het vervoer van de overledene terug naar huis geregeld. Maar ook de kosten die jij maakt als je reispartner overlijdt. Bijvoorbeeld extra reis- en verblijfskosten. Heb je niemand die je ter plekke kan ondersteunen? Dan vergoeden wij ook de reis- en verblijfskosten van één familielid. Deze is tijdens de reis en het verblijf ook verzekerd via de nowGo reisverzekering.

En ook goed om te weten: de doorlopende reisverzekering van nowGo is één van de voordeligste reisverzekeringen van Nederland.