Jetlag? Nee hoor.

smart

leestijd: 2 minuten

Verre reizen maken is spannend. Maar je wilt niet heel moe zijn op je vakantie of je kapot voelen wanneer je weer terug bent en aan het werk moet. Toch kun je er mee te maken krijgen als je door verschillende tijdzones vliegt. De belangrijkste symptomen van een jetlag zijn oververmoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Met deze tips kun je een jetlag voorkomen.

1. Verzet de tijd

Verzet de tijd meteen naar de lokale tijd van je bestemming zodra je het vliegtuig instapt. Op die manier stel je je onbewust al een beetje in op die tijd. Probeer je ook te houden aan het lokale ritme. Blijf wakker wanneer het daar dag is of probeer juist te slapen wanneer het daar nacht is.

2. Slaapritme aanpassen vóór vertrek

Vlieg je richting het verre oosten? Probeer dan enkele dagen voor vertrek al je ritme te beïnvloeden. Ga iedere dag een uur eerder slapen en sta een uur eerder op. Als je richting Noord- of Zuid-Amerika vliegt, doe je dit precies andersom.

3. Vakantiestress vermijden

Stress verergert het effect van een jetlag. Ga dus goed voorbereid op reis, zo stressvrij mogelijk. Pak rustig en op tijd je bagage in (lees ook ons artikel over de regels voor handbagage om gedoe te voorkomen), vertrek op tijd naar de luchthaven en check vooraf online in. Zo ga je gefocust, maar relaxed op reis.

Zorg ook dat je een goede reisverzekering hebt. Of dat je huidige verzekering werelddekking heeft. Ook dat geeft meer rust.

4. Drink geen koffie en alcohol aan boord

Vermijd koffie en alcohol aan boord. Cafeïne verstoort het slaapritme en alcohol droogt je uit. Drink vooral water tijdens de vlucht. Wil je toch een kopje koffie of een wijntje? Drink er dan een extra glas water bij. Zo houd je je vochtbalans op peil.

5. Eet lichte maaltijden

Je biologische klok raakt ontregeld als je naar een andere tijdzone gaat. Daardoor werkt je spijsvertering langzamer dan normaal. Kies daarom voor lichte maaltijden. Salades, soep of fruitsalades zijn licht verteerbaar. Eet niet te zout en beperk koolhydraten. Vaak serveren luchtvaartmaatschappijen de maaltijden aan boord volgens de eettijden van het land van aankomst. Dit helpt extra bij het aanpassen aan het nieuwe ritme.

6. Beweging

Vliegtuigstoelen zijn berucht om de hoeveelheid ruimte die je hebt. De oplossing is simpel: sta op! Blijf tijdens lange vluchten niet continu zitten. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Trombose wordt vaak veroorzaakt door vliegreizen. Probeer dus voldoende te bewegen. Loop een rondje, probeer wat te rekken en strekken.

Toch last van een jetlag?

Dan kun je niet echt heel veel doen om er vanaf te komen. Het blijkt dat het uitstellen van je slaap bijvoorbeeld niet helpt. Eet gewoon op normale tijden. Dat is altijd beter dan een hongergevoel hebben. Door veel water te drinken kun je in elk geval wel de hoofdpijn tegen gaan.

Goede reis alvast en vergeet je reisverzekering niet!