NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Schadevrije jaren en no-claim korting. Zo werkt het.

read

Image leestijd 3 minuten

Sluit je een autoverzekering af? Dan bepaalt het aantal schadevrije jaren dat je hebt hoeveel no-claim korting je ontvangt. En dus ook hoeveel je maandelijks voor je verzekering betaalt. Maar hoe zit het precies met schadevrije jaren en die no-claim korting? Kost elke schade je schadevrije jaren? En hoe lang zijn schadevrije jaren geldig? Wij leggen het uit.

Wat zijn schadevrije jaren?

Voor elk jaar dat je geen schade op je autoverzekering claimt, word je daarvoor 'beloond' met een schadevrij jaar. En die wil je graag, want: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Dit is de 'no-claim korting'.

Claim je een schade, dan verlies je in de meeste gevallen een aantal schadevrije jaren. En rijd je vaak schade, dan kun je zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen. In plaats van een korting, krijg je dan een toeslag op je premie.

No-claim korting

Veel autoverzekeraars werken met een zogenaamde no-claim tabel. Dit wordt ook wel eens 'bonus malus ladder' genoemd. Dit overzicht laat precies zien hoeveel no-claim korting je krijgt op je premie, bij een bepaald aantal schadevrije jaren.

Hoeveel korting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren, is per verzekeraar verschillend. 

Schade kost je niet altijd schadevrije jaren

Niet elke schade heeft invloed op je schadevrije jaren, bijvoorbeeld:

• Wanneer je schade volledig te verhalen is op een ander
• Bij inbraak en diefstal van je auto
• Bij ruitschade
• Bij schade door brand, kortsluiting of explosie
• Bij storm, blikseminslag en natuurrampen
• Bij (letsel)schade aan een voetganger of fietser, als je kunt aantonen dat jij hier geen schuld aan had (zie ook 'Een ongeval. Hoe zit het met je aansprakelijkheid')
• Schade door vervoer van een gewond persoon na een ongeval
• Wanneer je de schadevergoeding binnen een bepaalde termijn (12 maanden bij nowGo) terugbetaalt aan je verzekeraar

Let op:
Lees ook altijd de voorwaarden van je autoverzekering goed door voor een volledige lijst.

Niet altijd schade claimen

Zodra je schade claimt, gaat je no-claim korting vaak omlaag. Het maakt daarbij niet uit of je een kleine of grote schade claimt. Soms is het beter een kleine schade niet te claimen. Het bedrag voor de reparatie ervan kost je misschien minder geld dan het maandelijks betalen van een hogere premie omdat je na je claim minder schadevrije jaren hebt.

Een voorbeeld

Je hebt een allrisk autoverzekering en 10 schadevrije jaren. Je hebt hiermee 68% no-claim korting op je premie. Je betaalt voor een heel jaar € 1000 premie voor je autoverzekering.

Nu heb je met je auto een vangrail geraakt en hebt voor € 600 schade.
Daar gaat nog € 150 eigen risico van af. Je zou dus € 450 bij je autoverzekeraar kunnen claimen.

Als je de € 450 niet claimt:
Dan betaal je zelf € 600 voor de reparatie van je auto. Je schadevrije jaren en je premie blijven gelijk.

Als je de € 450 wél claimt:
Dan ga je 5 jaar terug in schadevrije jaren. Het kost je 5 jaar om weer op 10 schadevrije jaren te komen. In die 5 jaar betaal je een hogere premie; in totaal € 750 meer dan wat je normaal betaalde. Dat is € 300 meer dan de € 450 die je terug krijgt van je verzekeraar.

Het is in dit geval dus slimmer om zelf de schade te betalen.

Het is lastig om zelf uit te rekenen of je de schade beter wel of niet kan claimen. Er zijn namelijk verschillende situaties die invloed kunnen hebben op je premie gedurende de jaren, zoals je leeftijd, de leeftijd van je auto, een adreswijziging, etc.

Ben je niet zeker wat de beste beslissing is?

Dan kun je bij sommige verzekeraars je schade eerst claimen en afwachten wat er gebeurt met je premie. Je premie wordt meestal per de verlengingsdatum van je autoverzekering aangepast. Je kunt dan alsnog binnen een bepaalde termijn besluiten om de schade zelf betalen. Bij nowGo kun je bijvoorbeeld binnen 12 maanden alsnog de schade zelf betalen.

Schadevrije jaren en no claim-korting voor tweede auto

Schadevrije jaren bouw je altijd met 1 auto op. Koop je een tweede auto? Dan begin je altijd weer vanaf 0 schadevrije jaren voor die auto. Hoewel je niet de schadevrije jaren kan overnemen van je eerste auto, krijg je van je verzekeraar vaak wel korting op de verzekeringspremie voor je tweede auto. Hoeveel dat is, is per verzekeraar verschillend. Heb je een autoverzekering bij nowGo? Dan krijg je 20% korting op de W.A. premie van je tweede auto. Neem hiervoor contact met ons op, dan regelen we het direct voor je.

Schadevrije jaren zijn beperkt houdbaar

Roy-data is het databasesysteem waarin alle Nederlandse verzekeraars de schadevrije jaren van hun klanten bijhouden. Sluit je een nieuwe verzekering af, dan vraagt de verzekeraar jouw schadevrije jaren bij Roy-data op. Zeg je je autoverzekering op en sluit je niet direct een nieuwe af? Dan zijn je opgebouwde schadevrije jaren vaak nog 1 jaar geldig. Wil je je auto bij nowGo verzekeren? Dan zijn je schadevrije jaren nog 3 jaar geldig.

Zit je even zonder auto en wil je je autoverzekering daarom tijdelijk stopzetten? Dan kun je soms je verzekering laten 'opschorten'. Je schadevrije jaren zijn dan nog 3 jaar geldig en je betaalt in die periode geen premie. Een andere optie is om je autoverzekering te beëindigen en weer opnieuw af te sluiten. Bij nowGo zijn je schadevrije jaren dan ook gewoon nog 3 jaar geldig.

Tot slot

Je aansprakelijkheid bepaalt in grote mate of je bij schade of een ongeval schadevrije jaren verliest of niet. Je leest er meer over in ons blogartikel over je aansprakelijkheid bij een ongeval.