NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

read

Image Leestijd: 7 minuten

Rijden met een volle auto is iets anders dan wanneer je alleen op pad gaat. Meer gezelligheid, maar ook: meer verantwoordelijkheid. Je rijdt daarom voorzichtig, maar er kan natuurlijk altijd iets gebeuren. Heb je dan een aparte inzittendenverzekering nodig?

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een aanvulling op je autoverzekering. Je dekt hiermee de schade die jij of andere inzittenden van je auto kunnen oplopen terwijl jij rijdt.

Er zijn twee verschillende soorten inzittendenverzekeringen:

  1. De Ongevallenverzekering voor Inzittenden

  2. De Schadeverzekering voor Inzittenden

We leggen je uit wat deze verzekeringen precies inhouden, wat jij eraan hebt en wat de verschillen zijn.

1. Ongevallenverzekering voor Inzittenden

De Ongevallenverzekering voor Inzittenden keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een verkeersongeval. Bij blijvende invaliditeit hangt de hoogte van dit bedrag wel af van het lichaamsdeel waaraan je invalide raakt. Ook de mate waarin je invalide wordt speelt mee.

De dekking geldt voor zowel de inzittenden als de bestuurder van de auto. Het maakt niet uit wie het ongeval veroorzaakt. Dat betekent dat je ook niet hoeft te wachten tot duidelijk is wie er schuldig is. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent wordt gewoon uitgekeerd.

Er zijn wel situaties waarin de verzekering niet uitkeert. Bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt. Of wanneer er passagiers op een niet-officiële zitplaats zitten, zoals in de kofferbak of bij iemand op schoot.

2. Schadeverzekering voor Inzittenden

De Schadeverzekering voor Inzittenden is uitgebreider dan de Ongevallenverzekering voor Inzittenden. Letselschade wordt vergoed, ook als er geen sprake is van blijvende invaliditeit. Daarnaast vallen medische kosten door het ongeval onder de verzekering.

Ook schade aan eigendommen is verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, je kleding en andere bagage die je bij je hebt.

De Schadeverzekering voor Inzittenden vergoedt de daadwerkelijke schade, in plaats van een vast bedrag. Wel gelden er maximumbedragen, deze vind je terug in de verzekeringsvoorwaarden.

Verschillen tussen de twee inzittendenverzekeringen

Zoals je ziet is de Schadeverzekering voor Inzittenden uitgebreider dan de Ongevallenverzekering voor Inzittenden. De precieze verschillen zetten we hieronder naast elkaar:

Ongevallenverzekering Inzittenden Schadeverzekering Inzittenden
Verzekerd voor een vast bedrag Verzekerd voor daadwerkelijke schade
Keert uit bij blijvende invaliditeit en overlijden Keert uit bij schade aan personen en spullen

Een voorbeeld uit de praktijk

Je bent met een paar vrienden onderweg naar een weekendje aan zee. Na een korte tankstop wil je de snelweg weer oprijden. Je ziet bij het invoegen een auto over het hoofd en krijgt een botsing.

Jij en een van je vrienden lopen hierdoor blijvend letsel op. Ook zijn er allerlei spullen door de auto geslingerd: twee smartphones en een tablet zijn beschadigd. Wat keert de inzittendenverzekering precies uit?

Ongevallenverzekering voor Inzittenden: als jij en je vriend door het ongeval blijvend invalide worden, gelden er vaste bedragen. Het soort en de mate van invaliditeit bepalen de precieze hoogte van het uit te keren bedrag.

Die is bijvoorbeeld 100% als je blind raakt aan beide ogen. Als je het gehoor van één oor verliest is dat 25%. De smartphones en tablet worden door deze verzekering niet vergoed.

Schadeverzekering voor Inzittenden: of je blijvend invalide bent of weer herstelt na het ongeluk maakt niet uit. Je ontvangt het bedrag van de daadwerkelijke schade, maar er gelden wel maximumbedragen. De schade aan de smartphones en de tablet wordt met deze verzekering wel vergoed.

Nog een paar vragen...

Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen de Schadeverzekering voor Inzittenden en de Ongevallenverzekering voor Inzittenden. Heb je toch nog vragen? Grote kans dat je hieronder de antwoorden vindt:

Is een inzittendenverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een inzittendenverzekering af te sluiten.

Waarom zou ik dan een inzittendenverzekering afsluiten?

Bij een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie het ongeval heeft veroorzaakt. Of het nu jouw schuld is of die van iemand anders: je kunt gewoon aanspraak maken op je verzekering.

Ben ik dan niet dubbel verzekerd?

In sommige gevallen overlapt de dekking van je inzittendenverzekering met andere verzekeringen. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, is schade aan spullen van anderen bijvoorbeeld al verzekerd.

Maar dat geldt niet als er niemand aansprakelijk is. Bovendien is schade aan je eigen spullen niet verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Dus, wel of geen inzittendenverzekering?

Die keuze is natuurlijk aan jou. Vind je het belangrijk dat er er bij vergoeding van schade na een ongeval geen discussie is over aansprakelijkheid? En dat je eigen schade wordt vergoed, ook als je zelf aansprakelijk bent?

Dan is een inzittendenverzekering een prima oplossing. Je hebt dan gelijk de schade aan je eigen spullen verzekerd.

Is deze verzekering toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan in ieder geval goed je aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering na. Dan weet je precies wat er wel en niet verzekerd is bij een ongeval. Rij veilig!