NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Autoschade zelf herstellen. Kan dat?

smart

Image Leestijd: 3 minuten

Ook al rij je nog zo voorzichtig, autoschade kun je nooit helemaal voorkomen. Maar voordat je de portemonnee trekt bij de garage: kijk eerst eens of je de schade zelf kunt herstellen.

Krassen wegpoetsen

Autolak is helaas nogal gevoelig voor krassen. Iemand die even tegen je auto leunt, een omgevallen fiets op de oprit... je hebt er zo een te pakken. Gelukkig kun je oppervlakkige krassen vaak zelf verwijderen.

Maak wel altijd de auto eerst goed schoon voor je aan de slag gaat. Dan heeft je reparatie de meeste kans op succes. Vervolgens zijn er verschillende manieren om de krassen te verwijderen.

1. Met tandpasta

Handig, want tandpasta heb je altijd in huis. Tandpasta is vooral geschikt voor het verwijderen van oppervlakkige krassen. Je doet gewoon een klein beetje tandpasta op een schone doek. Hiermee wrijf je voorzichtig over de krassen. Daarna wrijf je er nog eens overheen met een schone, droge doek.

2. Met WD-40

WD-40 is verkrijgbaar bij bouwmarkten en supermarkten. Deze spray bestaat uit koolwaterstoffen, waarmee je prima krassen kunt verwijderen. Je spuit de WD-40 over de krassen en wrijft het daarna uit. Dat kan met een schone, droge doek of met keukenpapier. Als de krassen niet direct weg zijn doe je precies hetzelfde nog een keer.

Schade aan je bumper

Tsja, die bumper is natuurlijk bedoeld om de eerste klappen op te vangen. Maar dat betekent niet dat je met een bumper vol beschadigingen rond wilt rijden. Kleine schades, zoals krassen op je bumper, kun je zelf repareren. Ook hierbij kun je met tandpasta of WD-40 aan de slag.

Zitten er deukjes of gaten in je bumper? Dan zijn er speciale reparatie-kits voor bumpers beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat je dan je bumper van de auto moet verwijderen. Meer iets voor ervaren sleutelaars dus.

Zelf je auto uitdeuken

Als je even googelt kom je meer dan genoeg tips tegen om zelf je auto uit te deuken. Maar helaas werken die niet altijd even goed. Het kan zelfs onveilig zijn en nog meer schade veroorzaken.

Zo lees je vaak dat je een deuk kunt herstellen met kokend water. Door de hitte kan de deuk inderdaad weer terugbuigen. Maar de kans dat je dan kokend water over jezelf heen spat is nogal groot. Beter van niet dus.

Twijfel je nog?

Neem dan gewoon even contact op met je garage. Als je niet precies weet wat je doet veroorzaak je misschien nog meer schade. En dan is die rekening natuurlijk nog hoger.

Heb je eigenlijk helemaal geen zin in gedoe bij schade aan je auto? Dan is een allrisk autoverzekering iets voor jou. Die dekt bijvoorbeeld ook schade door steenslag, storm of wanneer je geparkeerd stond.