NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Autodiefstal voorkomen. Dit kun je zelf doen.

smart

Image leestijd 3 minuten

Autodieven vinden steeds slimmere manieren om auto's te stelen. We geven je daarom graag wat tips om zelf autodiefstal te voorkomen. En vertellen je wat je moet doen als het tóch misgaat.

Autodiefstal voorkomen

Het goede nieuws over autodiefstal in Nederland is dat het aantal gestolen auto's in Nederland de afgelopen jaren is gedaald. Het slechte nieuws is dat dieven steeds geavanceerdere methodes hebben om je auto toch buit te maken. Wat je zelf kunt doen om autodiefstal te voorkomen zetten wij voor je op een rij.

Gebruik je stuurslot

Gebruik altijd het ingebouwde stuurslot van je auto als je hebt geparkeerd. Wanneer je de sleutel uit het contact hebt gehaald, draai je het stuur een fractie om het op slot te zetten. Parkeer je bij een stoep, draai de wielen dan in de richting van de stoep. Zo wordt wegslepen een stuk lastiger.

Extern stuurslot
Je kunt ook een extern stuurslot kopen. Hoewel sommige dieven ook hier wel raad mee weten, zal het slot ze altijd afschrikken. Het stelen van je auto wordt met een stuurslot een stuk ingewikkelder en minder snel. Prijzen van stuursloten variëren van € 20 tot € 120, maar ook de kwaliteit varieert.

Investeer in een pedaalslot

In plaats van een stuurslot kun je ook een pedaalslot in je auto plaatsen. Deze zijn meestal alleen voor handgeschakelde auto's te gebruiken. Hiermee wordt het stelen en verplaatsen van je auto een stuk lastiger.

Graveren van ruiten

Door het kenteken van je auto in de ruiten van je auto te graveren, wordt het doorverkopen van je auto minder makkelijk voor autodieven. Kentekenplaten zijn gemakkelijk te verwisselen, maar ruiten vervangen wordt een dure grap.

Keyless entry-system? Leg je sleutel ver weg!

Autodieven gebruiken hightech apparatuur waarmee ze auto's met een keyless entry systeem op afstand kunnen ontgrendelen. Als zij zich op minder dan 6 meter van je autosleutel bevinden, kunnen ze hiermee het signaal van je autosleutel oppikken. Deze wordt vervolgens gekopieerd en via een zender naar je auto gezonden. Leg je autosleutel daarom altijd minstens 6 meter van je auto (dat geldt natuurlijk ook voor de reservesleutel).

Er zijn ook sleutelhoesjes te koop met een binnenkant van metaalfolie. Het signaal van de sleutel kan dan niet worden opgevangen of versterkt. Deze zijn online al vanaf € 7 te koop.

Parkeer je auto op een veilige plek

Om zowel de kans op inbraak als diefstal kleiner te maken, parkeer je het beste op een goed zichtbare, drukbezochte of verlichte plek (onder een lantaarnpaal bijvoorbeeld). Vermijd dus verlaten en donkere parkeerplaatsen. We hoeven je vast niet te vertellen dat je waardevolle spullen nooit in de auto achter moet laten...

Installeer een GPS tracker

Er zijn speciale draadloze GPS trackers voor je auto te koop. Via een app kun je dan precies zien waar je auto zich bevindt. Je plaatst de tracker via een magneet op een niet-zichtbare plek in je auto, bijvoorbeeld in de kofferbak of motorruimte. Je koopt ze online al vanaf € 70.

Bouw alarmsysteem in

Een ingebouwd alarmsysteem met sirene en knipperlichten is misschien wel het beste afschrikmiddel tegen inbraak en diefstal. Het alarm gaat af als iemand in je auto probeert in te breken of in je auto zit. Als je een alarmsysteem laat inbouwen, zorg dan dat deze voldoet aan de eisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Je autoverzekeraar kan dit als voorwaarde stellen.

Auto toch gestolen? Dit moet je doen.

1. Bel direct het AGV (Aangifteloket Gestolen Voertuigen)

Je kunt bij autodiefstal met 1 telefoontje zowel de politie als je autoverzekeraar op de hoogte brengen van de diefstal van je auto. Bel hiervoor het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV):

055 - 74 10 001

De diefstal wordt door het AGV direct in het opsporingssysteem van de politie geregistreerd. Je hoeft dus niet naar het politiebureau om aangifte te doen. Binnen 2 uur na je melding staat je gestolen auto nationaal én internationaal gesignaleerd. Je kunt het AGV ook bellen wanneer je caravan of aanhanger gestolen is.

Alle informatie over de diefstal wordt door het AGV ook naar je autoverzekeraar gestuurd.

2. Bel je autoverzekeraar

Hoewel je autoverzekeraar door het AGV wordt geïnformeerd over de diefstal van je auto, moet je ook altijd nog zelf contact opnemen. In overleg met jou wordt eventueel de alarmcentrale ingeschakeld die voor jou het één en ander kan regelen.
Bij nowGo kun je bijvoorbeeld voor maximaal 30 dagen vervangend vervoer of een vergoeding krijgen als je daar met je autoverzekering recht op hebt.

Ook stopt nowGo je autoverzekering per de datum van je aangifte bij de politie of AGV. Wordt je auto binnen 30 dagen toch nog gevonden, dan kan deze direct weer opgestart worden.

Tot slot 

Ter geruststelling: gestolen auto's worden steeds vaker teruggevonden. En 57% is zelfs al binnen een week terecht (bron: landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit).

De laatste tip die we je mee willen geven is natuurlijk: sluit een goede autoverzekering af. Want gaat het toch een keer mis, dan ben je met een autoverzekering verzekerd voor autodiefstal.