Autodiefstal voorkomen. Dit kun je zelf doen.

smart

leestijd 3 minuten

Autodieven vinden steeds slimmere manieren om auto's te stelen. We geven je daarom graag wat tips om zelf autodiefstal te voorkomen. En vertellen je wat je moet doen als het tóch misgaat.

Autodiefstal voorkomen

Het goede nieuws over autodiefstal in Nederland is dat het aantal gestolen auto's in Nederland de afgelopen jaren is gedaald. Het slechte nieuws is dat dieven steeds geavanceerdere methodes hebben om je auto toch buit te maken. Wat je zelf kunt doen om autodiefstal te voorkomen zetten wij voor je op een rij.

Gebruik je stuurslot

Gebruik altijd het ingebouwde stuurslot van je auto als je hebt geparkeerd. Wanneer je de sleutel uit het contact hebt gehaald, draai je het stuur een fractie om het op slot te zetten. Parkeer je bij een stoep, draai de wielen dan in de richting van de stoep. Zo wordt wegslepen een stuk lastiger.

Extern stuurslot
Je kunt ook een extern stuurslot kopen. Hoewel sommige dieven ook hier wel raad mee weten, zal het slot ze altijd afschrikken. Het stelen van je auto wordt met een stuurslot een stuk ingewikkelder en minder snel. Prijzen van stuursloten variëren van € 20 tot € 120, maar ook de kwaliteit varieert.

Investeer in een pedaalslot

In plaats van een stuurslot kun je ook een pedaalslot in je auto plaatsen. Deze zijn meestal alleen voor handgeschakelde auto's te gebruiken. Hiermee wordt het stelen en verplaatsen van je auto een stuk lastiger.

Graveren van ruiten

Door het kenteken van je auto in de ruiten van je auto te graveren, wordt het doorverkopen van je auto minder makkelijk voor autodieven. Kentekenplaten zijn gemakkelijk te verwisselen, maar ruiten vervangen wordt een dure grap.

Keyless entry-system? Leg je sleutel ver weg!

Autodieven gebruiken hightech apparatuur waarmee ze auto's met een keyless entry systeem op afstand kunnen ontgrendelen. Als zij zich op minder dan 6 meter van je autosleutel bevinden, kunnen ze hiermee het signaal van je autosleutel oppikken. Deze wordt vervolgens gekopieerd en via een zender naar je auto gezonden. Leg je autosleutel daarom altijd minstens 6 meter van je auto (dat geldt natuurlijk ook voor de reservesleutel).

Er zijn ook sleutelhoesjes te koop met een binnenkant van metaalfolie. Het signaal van de sleutel kan dan niet worden opgevangen of versterkt. Deze zijn online al vanaf € 7 te koop.

Parkeer je auto op een veilige plek

Om zowel de kans op inbraak als diefstal kleiner te maken, parkeer je het beste op een goed zichtbare, drukbezochte of verlichte plek (onder een lantaarnpaal bijvoorbeeld). Vermijd dus verlaten en donkere parkeerplaatsen. We hoeven je vast niet te vertellen dat je waardevolle spullen nooit in de auto achter moet laten...

Installeer een GPS tracker

Er zijn speciale draadloze GPS trackers voor je auto te koop. Via een app kun je dan precies zien waar je auto zich bevindt. Je plaatst de tracker via een magneet op een niet-zichtbare plek in je auto, bijvoorbeeld in de kofferbak of motorruimte. Je koopt ze online al vanaf € 70.

Bouw alarmsysteem in

Een ingebouwd alarmsysteem met sirene en knipperlichten is misschien wel het beste afschrikmiddel tegen inbraak en diefstal. Het alarm gaat af als iemand in je auto probeert in te breken of in je auto zit. Als je een alarmsysteem laat inbouwen, zorg dan dat deze voldoet aan de eisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Je autoverzekeraar kan dit als voorwaarde stellen.

Auto toch gestolen? Dit moet je doen.

1. Bel de alarmcentrale van je verzekeraar

Bel altijd de alarmcentrale van je autoverzekeraar. In geval van nowGo bel je +31 (0)20 651 56 49. De meeste alarmcentrales zijn 24/7 bereikbaar, 365 dagen per jaar. In overleg met jou zorgt de alarmcentrale ervoor dat alles goed geregeld wordt voor je. Bijvoorbeeld vervoer naar huis.

2. Meld diefstal bij SVV

Bel zo snel mogelijk met de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit op +31 (0)55 – 741 00 01. Hiermee vergroot je de kans dat je auto wordt teruggevonden.

3. Doe altijd aangifte bij de politie

Ook door aangifte te doen bij de politie vergroot je de kans dat je auto wordt teruggevonden. En zonder aangifte zal je verzekeraar ook geen schade vergoeden.

4. Meld je schade bij je verzekeraar

Een melding bij de alarmcentrale betekent niet dat de diefstal van je auto automatisch aan je verzekeraar wordt doorgegeven. Dit moet je dus nog apart doen. Bij nowGo doe je dat het snelst via Mijn nowGo.
Na de melding kan je je autoverzekering 30 dagen stopzetten zodat je geen premie betaalt voor een auto die je niet hebt.

Tot slot 

Ter geruststelling: gestolen auto's steeds vaker teruggevonden. En 57% is zelfs al binnen een week terecht (bron: landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit).

De laatste tip die we je mee willen geven is natuurlijk: sluit een goede autoverzekering af. Want gaat het toch een keer mis, dan ben je met een beperkt casco of volledig casco (allrisk) autoverzekering bij nowGo goed verzekerd voor autodiefstal.