NowGo wordt OHRA. Nieuwsgierig? Lees er meer over

Castle.Proxies.BreadcrumbBlockProxy

Een ongeval. Hoe zit het met je aansprakelijkheid?

read

Image Leestijd 4 minuten

Stel je raakt betrokken bij een ongeval met een andere automobilist, een fietser of een voetganger. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid? Wij leggen uit hoe het zit.

Aanrijding met andere automobilist

Door even niet op te letten of door een inschattingsfoutje, kan je onbedoeld schade veroorzaken aan een andere weggebruiker. Toch ben je toch aansprakelijk voor eventuele schade van de andere partij. Dat betekent dat jij de verplichting hebt om de schade van de ander te vergoeden.

Als jij aansprakelijk bent

Als jij aansprakelijk bent voor het ongeval, vergoedt je autoverzekering de persoonlijke en materiƫle schade van de andere weggebruiker. Dat gebeurt via de WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) van je autoverzekering. Die WA-dekking is verplicht voor elke gemotoriseerde weggebruiker.

Schade aan je eigen auto wordt in dit geval alleen vergoed als je Volledig Casco (allrisk) verzekerd bent.

Als de ander aansprakelijk is

Is de andere partij aansprakelijk voor de schade, of vind jij dat de ander aansprakelijk is? Meld het bij je verzekeraar.

Als je Volledig Casco (allrisk) bij nowGo verzekerd bent, vergoeden wij eerst je schade. Daarna zullen we proberen om de schade te verhalen op de verzekeraar van de andere weggebruiker. Om de schade vast te stellen, schakelen wij, of de verzekeraar van de tegenpartij, een schade-expert in.

Heb je een aanvullende rechtsbijstandverzekering? Dan krijg je juridische hulp wanneer er een conflict is over de schuldvraag. Of wanneer de ander niet wil betalen.

Hoe toon je aansprakelijkheid  van de ander aan?

Het is niet altijd makkelijk om de aansprakelijkheid van een ander aan te tonen. Probeer in elk geval zoveel mogelijk 'bewijsmateriaal' te verzamelen. Maak foto's van de plek waar het ongeluk gebeurde. Noteer kentekens, namen, adressen en telefoonnummers van betrokkenen en eventuele getuigen.

Vul samen met de andere partij ook het schadeformulier in en laat deze ondertekenen. Je kunt ook online je schade melden via een mobiele app zoals mobielschademelden.nl (onderdeel van Verbond van Verzekeraars).

Aanrijding met fietser of voetganger

Fietsers en voetgangers worden gezien als 'zwakkere verkeersdeelnemers' omdat ze meer kans hebben op zwaar letsel bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. Daarom ben jij als automobilist in principe aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Ook als het niet jouw schuld is. Er wordt dan gekeken welk deel van de schade jij moet betalen. Je bent niet aansprakelijk als er sprake is van overmacht. Of dat zo is, bepaalt de rechter en is vaak lastig aan te tonen.

Als het slachtoffer jonger is dan 14 jaar, ben je als automobilist altijd aansprakelijk. Ook als er sprake is van overmacht. Enige uitzondering daarop is wanneer je kunt aantonen dat het kind het ongeluk opzettelijk heeft veroorzaakt. Maar dat is in de praktijk nauwelijks het geval.

Zelf schade door een aanrijding met een fietser of voetganger?

Als je zelf (ook) schade hebt door een ongeval met een fietser of voetganger, kun je de voetganger of fietser hiervoor aansprakelijk stellen. Ook als deze geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Meld dus altijd je schade bij je verzekeraar.

Je schadevrije jaren

Als je kunt aantonen dat je zelf geen schuld had aan het ongeval met een fietser of voetganger, kun je bij nowGo, terugvallen op de zgn. 'no blame - no claim' regeling. Je valt dan niet terug in het aantal schadevrije jaren die je tot dan toe hebt opgebouwd. In ons artikel Schadevrije jaren en no-claim korting lees je meer hoe schadevrije jaren en no-claim korting werken.

Conclusie

Ben jij aansprakelijk voor de aanrijding? Dan vergoedt je verzekeraar de schade aan de ander via de WA-dekking van je autoverzekering. Ben je allrisk verzekerd, dan wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed. Ligt de aansprakelijkheid bij de ander? Zorg dan dat je dit zoveel mogelijk kunt aantonen en neem in alle gevallen contact op met je verzekeraar.

Bij aanrijdingen met fietsers en voetgangers ben je als automobilist altijd aansprakelijk, tenzij overmacht aangetoond kan worden. Is de persoon jonger dan 14 jaar, dan ben je ook bij overmacht aansprakelijk. Heb je een autoverzekering van nowGo? Dan behoud je wel je schadevrije jaren als je zelf geen schuld had aan de aanrijding.